Translate

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ WENAMUN - ΜΕΡΟΣ 2

Amun-Re

Όταν έγινε μέρα, ο ηγεμόνας έστειλε ανθρώπους, οι οποίοι με προσήγαγαν προς αυτόν, ενώ ο θεός παρέμεινε εν ειρήνη στην σκηνή, την οποία εγώ είχα διαμορφώσει κοντά στην άκρη της θάλασσας.
Βρήκα τον Tjekerbaal να κάθεται στην αίθουσα υποδοχής στον άνω όροφο του μεγάρου του. Είχε τοποθετήσει την πλάτη του προς ένα παράθυρο, τα κύματα έπεφταν πάνω του και η μεγάλη θάλασσα της Συρίας κτυπούσαν το πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Εγώ τότε είπα: «Ευλογίες του Amun». Αυτός μου είπε: «Πόσες μέρες έχουν περάσει από την ημέρα που έφυγες από εκείνο το μέρος, όπου κυριαρχεί ο Amun, για να έρθεις εδώ;» Του είπα: «Καιρός δυο μηνών μέχρι τώρα». Αυτός μου είπε: «Εάν είσαι αληθής, μπορείς να μου εμφανίσεις τα διαπιστευτήρια του Amun, που έχεις μαζί σου; Μπορείς να μου εμφανίσεις την επίσημη επιστολή του Μεγάλου Αρχιερέα του Amun, που έχεις στα χέρια σου;». Τότε του είπα: «Τα έδωσα στον Smendes και την Tantamun». Τότε, εκείνος προσεβλήθη και θύμωσε τρομερά. Είπε σε μένα: «Λοιπόν, ούτε διαπιστευτήρια, ούτε επίσημα γράμματα υπάρχουν στα χέρια σου. Πού είναι λοιπόν το πλοίο για την μεταφορά ξύλου κέδρου, το οποίο έδωσε ο Smendes; Πού είναι το συριακό πλήρωμά του; Δεν σε έδωσε άραγε ο Smendes σ’ αυτόν, τον καπετάνιο ενός ξένου πλοίου, ώστε αυτός να σε σκοτώσει και αυτοί να σε πετάξουν στη θάλασσα; Από ποιον λοιπόν πρέπει κάποιος να ζητήσει αυτόν τον θεό; Και εσένα, από ποιον πρέπει λοιπόν κάποιος να βάλει να σε ζητήσουν;». Τέτοια λόγια μου είπε αυτός.
Εγώ είπα: «Αυτό το πλοίο δεν είναι από την Αίγυπτο; Δεν είναι από την Αίγυπτο αυτοί, οι οποίοι κωπηλατούν υπό τις διαταγές του Smendes; Δεν είναι γεγονός ότι αυτός δεν έχει συριακό πλήρωμα;» Αυτός μου είπε: «Δεν υπάρχουν 20 πλοία στο λιμάνι μου; Δεν κάνουν δουλειές όλα αυτά με τον Smendes; Και για την Σιδώνα, αυτό τον άλλο τόπο από όπου πέρασες, δεν υπάρχουν εκεί 50 πλοία, τα οποία κάνουν δουλειές με τον Werekter και εξαρτώνται από τον οίκο του;».
Ήμουν σιωπηλός εκείνη την ώρα. Τότε εκείνος μου απάντησε και μου είπε: «Για να κάνεις τι είδους δουλεία ήρθες εδώ;» Εγώ του είπα: «Έχω έρθει για να βρω πολύτιμο ξύλο για την Μεγάλη Ιερή Βάρκα του AmunRe, του Βασιλιά των θεών. Ό, τι έκανε ο πατέρας σου, ό, τι έκανε ο πατέρας του πατέρα σου, θα κάνεις και εσύ». Του μίλησα έτσι!
Αυτός μου είπε: «Ούτως έχει, αυτό έκαναν, αληθινά. Εάν με πληρώσεις, για να το κάνω, θα το κάνω. Οι άνθρωποί μου έκαναν τέτοιες συναλλαγές, από τότε που ο Φαραώ, Ζωή, Ευημερία, Υγεία, είχε στείλει έξι πλοία, τα οποία ήταν φορτωμένα με αγαθά της Αιγύπτου, τα οποία εκείνος είχε αδειάσει στα αμπάρια τους. Εσύ τι έφερες σε μένα τώρα να έχω;».
Διέταξε να φέρουν το επίσημο πρωτόκολλο των προπατόρων του και να το αναγνώσουν παρουσία μου. Βρήκαν στο πρωτόκολλό του 1000 deben αργύρου και το κάθε είδος καταγραμμένων δώρων. Αυτός μου είπε: «Εάν ο ηγεμόνας της Αιγύπτου ήταν ο κύριος όλων, όσα είναι δικά μου, και εάν εγώ ήμουνα δούλος του πραγματικά, δεν θα έδινε διαταγή να στείλουν χρυσό και ασήμι, για να πει: «Εκτέλεσε την εντολή του Amun». Δεν ήταν βασιλικά δώρα. Αυτά τα οποία έφεραν στον πατέρα; Εγώ εξάλλου, εγώ, δεν είμαι δούλος σου εγώ, ούτε είμαι δούλος εκείνου που σε έστειλε εδώ. Εάν απλά και μόνο φωνάξω στον Λίβανο, ο ουρανός ανοίγει και οι κομμένοι κορμοί πέφτουν εδώ, στην άκρη της θάλασσας. Δώσε μου τα πανιά που φέρατε, για να κινείτε τα πλοία σας, όταν θα είναι φορτωμένα με κορμούς δέντρων με προορισμό την Αίγυπτο! Δώσε μου τα σχοινιά που φέρατε, για να δέσετε τους κέρδους! Γιατί εγώ μόλις που συγκρατιέμαι από το να κάνω όλα αυτά για σας ……, γιατί πρόκειται να το κάνω για σας και για αυτά τα πανιά των πλοίων σας. Αλλιώς, η πλώρη και η πρύμνη μπορεί να βαρύνουν πάρα πολύ και να βουλιάξου και εσύ μπορεί να πεθάνεις στη μέση της θάλασσας. Γιατί ο Amun βροντάει στον ουρανό, από τότε που έδωσε την επόμενη χρονικώς θέση στον Seth. Πραγματικά, ο Άμμων δημιούργησε όλες τις χώρες, το σύνολο του τι υπάρχει, αφού πρώτα θεμελίωσε την Αίγυπτο, από όπου εσύ έχεις έρθει. Έτσι, η ικανότητα σε κάθε θέμα εκπορεύθηκε από εκεί, για να προσεγγίσει και στον χώρο, όπου εγώ βρίσκομαι. Έτσι, η γνώση κάθε θέματος εκπορεύθηκε από εκεί, για να προσεγγίσει και στον χώρο, όπου εγώ βρίσκομαι. Τι σόι πράγματα είναι αυτά τα τρελά ταξίδια, τα οποία σε έβαλαν να κάνεις;».
Εγώ του είπα: «Μεγάλο λάθος. Δεν είναι τρελά αυτά τα ταξίδια που κάνω. Δεν υπάρχει πλοίο στον ποταμό, το οποίο να μην ανήκει στον Amun. Σ’ αυτόν ανήκει ο Λίβανος, για τον οποίο εσύ λες: «Είναι δικός μου». Αυτός είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο έδαφος για την Amen-user-he, τον Κύριο κάθε πλοίου. Αλήθεια, ήταν ο Ammun-Re, ο βασιλιάς των θεών, αυτός ο οποίος είπε στον Herihor, τον κύριό μου: «Στείλε με». Αυτός με έκανε να έρθω μαζί με αυτόν τον μεγάλο θεό. Αλλά κοίτα! Κατάφερες να κάνεις αυτόν τον μεγάλο θεό για 29 μέρες να είναι αραγμένος στο λιμάνι σου, ενώ εσύ γνωρίζεις αυτό το μέρος. Δεν είναι εδώ; Δεν είναι αυτός ο θεός, εκείνος ο οποίος ήταν; Είσαι σε θέση να αναμετρηθείς για τον Λίβανο μαζί με τον Amun, τον Κύριό του; Ως προς τα λεγόμενα σου, οι πρότεροι βασιλείς έστειλαν χρυσό και ασήμι. Εάν είχαν στην κατοχή τους ζωή και υγεία, δεν θα έστελναν αυτά τα πράγματα. Διέτασσαν να σταλούν αυτά τα πράγματα ως αντάλλαγμα για ζωή και υγεία. Αλλά ο AmunRe, ο βασιλιάς των θεών, αυτός είναι ο Κύριος της ζωής και της υγείας και ήταν ο Κύριος των γονιών σου. Περνούσαν, όλοι, το διάστημα της ζωής τους κάνοντας προσφορές στον Amun. Και εσύ, επίσης, είσαι δούλος του Amun.
Φαραώ 21ης Δυναστείας (1077-1052 π.Χ.)
Εάν εσύ πεις «θα υπηρετήσω» στον Amun και εάν εσύ ομολογήσεις ότι θα διεκπεραιώσεις την υπόθεσή του, θα έχεις ζωή, θα έχεις ευημερία, θα έχεις υγεία. Θα είσαι ευνοϊκός για τη χώρα σου και τον λαό σου. μην εύχεσαι να αποκτήσεις ότι ανήκει στον AmunRe, τον βασιλιά των θεών. Όντως, ένας λέων αγαπάει ιδιαίτερα την ιδιοκτησία του. Διάταξε να προσέλθει προς εμένα ο γραφέας σου, ώστε να τον στείλω στον Smendes και την Tantamun, αυτούς τους στύλους τους οποίους ο Amun έθεσε για το βόρειο τμήμα της χώρας του. Θα τον στείλω σ’ αυτούς, για να τους πει εκ μέρους μου: «Διάταξε να τα στείλουν, μέχρις ότου γυρίσω στο Νότο. Τότε, θα σας δώσω πίσω ό, τι θα σας έχει λείψει». Έτσι μίλησα σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου